El nou edil responsable de la Pública de Desenvolupament Municipal parla per a Ara Marina Baixa de la situació de l’entitat i del treball que es realitza en aquesta temporada estival, així com en esdeveniments destacats com es Castell de l´Olla.

Donen-vos una primera valoració de la situació de l’Empresa Pública de Desenvolupament *Muncipal.

La percepció des de fora és que es treballa moltíssim, hi ha moltíssim per a netejar i per a recollir. L’altre dia parlàvem de la Brigada d’Estris, la brigada d’obres , la jardineria… hi ha molt d’espai públic per a mantindre. Ara quan veig les xifres des de dins em done més compte si cap del molt que es treballa. Jo crec que l’esforç és molt gran i crec que la gran majoria de la població si que percep aqueix esforç i veu aqueix treball que s’està fent.

Altea a l’estiu incrementa notablement la seua població. Es reforça el servei?

De fet el trimestre d’estiu ací realment és un quadrimestre, una mica més fins i tot. El reforç per a estiu en molts llocs es fa des del 15 de juny al 15 de setembre , ací es comença l’1 de juny per a començar la campanya abans que arribe l’afluència de visitants i després es prolonga fins al cap de Festes Patronals perquè ací fa falta un esforç evident de treball de manteniment del poble.

Però per a mantindre Altea neta és imprescindible la conscienciació ciutadana Estem els veïns conscienciats de no embrutar?

La població s’ha de conscienciar de traure el fem quan toca i no deixar els estris en la via pública. Jo crec que en això la societat hem fet una xicoteta involució. La gran majoria de la gent sap que el fem s’ha de traure a uns horaris concrets, de fet la cartelleria ja existia, ara s’ha fet nova perquè cride més l’atenció. I a pesar que s’ha fet un punt net en les instal·lacions de la Pública en *Cap Blanch i que hi ha un telèfon que tothom coneix perquè la gent avise quan vaja a traure els estris perquè es recullen, cada dia es tiren més estris i cada dia es recullen més estris. De fet les xifres jo quan les vaig veure són demolidores quant a l’increment que hi ha. I desgraciadament no es té el costum ni d’avisar ni d’acostar-se a *Cap Blanch i no deixar-los en qualsevol lloc a qualsevol hora, que és un problema, perquè si el teu abandones els estris per exemple un diumenge al matí el normal és que fins al dilluns estiguen allí. Jo si que apel·laria la conscienciació dels veïns almenys per a avisar que es trauran aqueixos estris al carrer. I ajudaria molt sobretot al sobreesforç que s’ha de fer per a mantindre en condicions el municipi. Sobretot els dels punts negres… això és una batalla que esperem empatar algun dia, perquè guanyar-la és molt difícil.. fa falta que la gent col·labore. Hi ha un alt percentatge de veïns que si col·laboren, però es veu molt més al que no ho fa.

En el tema punt negres Caldria multar als infractors?

Em permetran el *simil del casc. Ningú portava el casc en la moto fins que van començar a denunciar, i el cap que protegia era la nostra pròpia. Seria bastant trist que la gent haguera de prendre consciència rascant-se la butxaca. Jo crec que només per l’amor propi i el xovinisme de dir que bonica està Altea, només per això, hauríem de cuidar i no tirar les coses. Tard o d’hora (i ja s’estan donant casos), es denunciarà a la gent. La gent no espera que se li denuncie per alguna cosa que fa habitualment, però és que està fent una cosa totalment il·legal. Potser si de denúncia a alguns, la resta d’infractors començarà a prendre consciència.

A més cal recordar per a més inri que la recollida és gratuïta.

Efectivament i a més es col·labora amb tot tipus de possibilitats. Fins i tot la setmana passada es van donar diversos casos. Si el dia que fer neteja a la teua casa és el diumenge, el teu crides a la pública i ells t’obrin el punt net el diumenge perquè vages i el tires allí. Es facilita i s’ajuda. Perquè a més jo entenc que l’Empresa Pública és una empresa que està per al servei ciutadà per a facilitar-nos la nostra labor cívica.

Parle’ns del dispositiu que està en marxa per as Castell de l´Olla.

De fet el que significa es Castell quant a treball i preparació jo crec que no som conscients del que implica. Sí que som conscients de les milers de persones que gaudeixen d’ell, però cal dir que ara ja s’està treballant i preparant tota la zona de Gadea per a tindre-ho bonic per a aqueix moment. S’habilitaran més pàrquings enguany que en anys anteriors i s’estan netejant aqueixos pàrquings, també s’estan netejant tots els camins i carreteres que arriben a la zona de l´Olla per a aqueix dia, tot això l’està fent ja l’Empresa Pública. Després, el mateix dia del Castell, tot el clos, senyalització… tant per a cotxes com per a vianants, ho fa la brigada d’obres. I el diumenge al matí a part de la neteja que és brutal, totes la tanques i *señalítica es recull i torna al seu lloc. Al final, jo la impressió que tinc ara que soc regidor responsable, és el gran treball que fa i que no es veu, i aqueix treball ens facilita el dia a dia.

Perquè l’Empresa Pública de Desenvolupament Local implica molt més que la Neteja.

Realitza el manteniment de tot el poble. Per exemple les xicotetes obres que no es veuen. Et crea una accessibilitat amb un escaló que hi havia ací i ara ja no està. Una zona que estava en costa i ja no, ara per exemple l’obra més visible que s’ha fet últimament és la de la Carrasca. És un parc que s’havia deteriorat en excés en poc temps. I no solament s’ha reparat sinó que s’ha fet una millora perquè dure molt temps. També ara en tots els col·les d’Altea s’està treballant. S’estan reparant les necessitats dels col·les i quan obrin al setembre molta gent no s’adona que s’ha estat tot l’estiu treballant ací i tot això és un treball que fan els operaris de l’empresa pública.